Av Iselin Danbolt
Publisert: 04. desember 2023
à vÊre FNs generalsekretÊr er ingen enkel jobb. Siden FN ble opprettet i 1945 har ni menn hatt denne viktige og prestisjetunge rollen. Nesten halvparten (fire av ni) har kommet fra Europa. For tiden sitter portugiseren António Guterres i hjÞrnekontoret pÄ 38. etasje av FN-bygget i New York. Han begynte som generalsekretÊr 1. januar 2017 (for en femÄrig periode), og ble sÄ gjenvalgt i 2021.
Det betyr at en ny FN-sjef vil tiltre 1. januar 2027. For noen er det altfor tidlig med spekulasjoner om hvem den neste lederen av «FN-familien» kan bli.
For andre, derimot, er dette en nÞdvendig diskusjon Ä ha allerede nÄ. FN er i dag ved et vendepunkt, og sliter med kritikk, men ogsÄ geopolitisk lammelse i det mektige SikkerhetsrÄdet.
â FNs neste sjef vil pĂ„ mange mĂ„ter prege hvordan fremtiden skal se ut for organisasjonen, men ogsĂ„ for SikkerhetsrĂ„det, sier FN-sambandets leder, Catharina Bu.
Historisk sett har det vĂŠrt en (lĂžs) geografisk rotasjon for stillingen, sĂ„ de fleste kan vel si seg enige i at det er pĂ„ tide at noen som kommer fra en annen del av verden â og til og med en kvinne â tar over. Gode kandidater finnes det heldigvis mange av.
Selv om det er umulig Ä se i «krystallkulen» og forutsi hvem det blir til slutt, peker flere og flere uoffisielle (neon) piler mot Latin-Amerika og Karibia og mer, spesifikt mot Mia Amor Mottley, statsminister i Barbados, som den beste, og mest sannsynlige, kandidaten. FN-sambandet forklarer hvorfor.
NÄr begynner prosessen for en ny utnevnelse?
Vi vet fortsatt ikke med sikkerhet en tidslinje for prosessen, men det forventes at de respektive presidentene i Generalforsamlingen og SikkerhetsrÄdet avfyrer «startpistolen» i fellesskap hÞsten 2025.
SÄ mulige kandidater har god tid pÄ Ä gÄ inn i seg selv, og tenke nÞye om de er den beste kandidaten til Ä fÞre FN inn en ny epoke. Da mÄ land ogsÄ gÄ inn i tenkeboksen, for Ä finne ut hvem de burde nominere, og hvem de til slutt burde stÞtte.
Hva mÄ til for Ä bli valgt som FNs generalsekretÊr?
Det er mye man ikke vet om prosessen rundt valg- og utnevnelse av en ny FN-sjef. Men, de siste Ärene har en rekke reformer funnet sted, som har gjort prosessen mer tilgjengelig.
For Ä bli vurdert mÄ en kandidat fÞrst bli nominert av et land, vanligvis sitt eget, og de mÄ deretter anbefales av SikkerhetsrÄdet som sender stafettpinnen videre til Generalforsamlingen.
For Ä bli valgt som generalsekretÊr, mÄ en kandidat motta stemmene til minst ni medlemmer av FNs sikkerhetsrÄd, uten veto fra noen av RÄdets faste medlemmer. GeneralsekretÊren utnevnes deretter med flertall i FNs generalforsamling.
SÄ langt har Generalforsamlingen aldri har nektet Ä utnevne personen anbefalt av SikkerhetsrÄdet, som betyr at det, i bunn og grunn og stort sett, er SikkerhetsrÄdet som har det siste ordet.
Tiden for en kvinnelig FN-sjef kom i gÄr
I mange Är nÄ har heftig kritikk vÊrt rettet mot mangelen pÄ Ä utnevne en kvinne som FNs Þverste leder. Kvinner representerer jo femti prosent av verdens befolkning.
â Denne stillingen burde i stor grad vĂŠre merittbasert, understreker Finlands utenriksminister Elina Valtonen, Men jeg tror det ville vĂŠrt veldig bemerkelsesverdig hvis det igjen ikke er en kvinne som blir valgt, legger hun til, ifĂžlge CNN.
Under den siste utvelgelsesprosessen i 2016 lovet en gruppe land Ă„ bare nominere kvinnelige kandidater â et initiativ som man forventer Ă„ bli gjenopplivet for neste utvelgelsesprosess. Da stilte tretten kandidater, hvorav syv var kvinner. Helen Clark, tidligere sjef for FNs utviklingsprogram (UNDP) og tidligere statsminister fra New Zealand, mĂžtte motstand i SikkerhetsrĂ„det da tre av de permanente sikkerhetsrĂ„dsmedlemmene stemte mot henne, og la ned veto. Guterres ble til slutt valgt.
For to Är siden oppfordret en Generalforsamlingsresolusjon alle land til Ä huske pÄ den «uavbrutte kjeden» av mannlige generalsekretÊrer ved nominasjon av kandidater for neste periode (2027-2031). En ny resolusjon fra september i Är endrer ordlyden fra «inviterer» til «oppfordrer sterkt» til nominasjon av kvinner. Selv om dette vil styrke det allment aksepterte synet om at ingen land bÞr fremme mannlige kandidater i neste utvelgelsesprosess, ber resolusjonen ikke eksplisitt om Ä kun vurdere nominasjonen av kvinnelige kandidater.
â Selv om valget av ny FN-sjef selvsagt mĂ„ vĂŠre merrittbasert er det nesten umulig Ă„ tro at en kvinnelig kandidat ikke stiller minst like sterkt som en mannlig kandidat i 2025-2026, understreker FN-sambandets leder.
«Tommel opp» for Mia Amor Mottley
PĂ„ spĂžrsmĂ„l i slutten av september om hun vil stille som kandidat, ga statsminister Mottley fra Barbados angivelig tommel opp og smilte â fĂžr hun skyndte seg videre, ifĂžlge reportere. Uoffisielt mener flere og flere at hun leder «kapplĂžpet» for tiden, og ryktene gĂ„r at denne karibiske klimalederen fĂ„r diplomater til Ă„ «hoppe» av begeistring.
Mottley er en imponerende leder. Hun har vÊrt statsminister av Barbados siden 2018, og ble nylig gjenvalgt. Kjent for Ä vÊre bÄde karismatisk og frittalende, har hun blitt lagt merke til internasjonalt for Ä «klippe» landets postkoloniale bÄnd til det britiske monarkiet, og for sin kraftige retorikk om slaverioppreisninger, klimaendringer og behovet for reform av den globale finansstrukturen gjennom Det internasjonale pengefondet og andre multilaterale banker.
I hennes (uforglemmelige) innlegg under hoveddebatten i Generalforsamlingen i Ă„r (UNGA) spurte hun: â Hvordan er det mulig for Chevron og EU Ă„ fĂ„ tilgang til olje og gass fra Venezuela, mens de i Karibia fĂ„r ikke tilgang med en 35 prosent rabatt som tilbys av folket i Venezuela?Â
Mottley holdt ogsĂ„ kanskje det mest engasjerende og inspirerende innlegget under Den internasjonale arbeidskonferansen i Ă„r. â GjĂžr mot andre som du vil at andre skal gjĂžre mot deg, sa hun. Disse er enkle, enkle forskrifter som â hvis vi fulgte dem â ville skape mer likhet og sosial rettferdighet, solidaritet og omsorg. Dette mĂ„ vĂŠre imperativet vi mĂ„ bygge pĂ„, la hun til, og fikk stĂ„ende applaus, som vanlig.
I 2022 stod Mottley i spissen for Bridgetown-initiativet som er en politisk plan for Ä forbedre den globale finansarkitekturen og gjÞre utviklingsfinansieringen mer rettferdig, spesielt i mÞte med klimakrisen. Initiativet vil endre mÄten penger lÄnes til land i det globale sÞr og opprette et spesielt krisefond for klimakatastrofer. I april slo Mottley seg ogsÄ sammen med nÄvÊrende FN-sjef Guterres og kunngjorde en fornyelse av initiativet hennes, kalt Bridgetown 2.0, og la frem seks prioriteringer for utviklingsfinansiering som vil bli diskutert pÄ verdensscenen pÄ COP28 i disse dager, og under FNs toppmÞte om fremtiden i 2024. Med andre, ord, Mottley treffer pÄ mange fronter.
Mange diplomater i New York og andre steder har flere ganger sagt at de tror pÄ Mottleys potensial til Ä representere problemer som pÄvirker land i det globale sÞr som leder av FN. Men ogsÄ at hun vil bringe en unik lederstil til rollen i en tid der FN kanskje trenger det mer enn noensinne.
â Jeg tror ikke jeg husker en annen leder i nyere historie enn Obama som hadde den samme oppmerksomheten fra det internasjonale samfunnet, skal en FN-diplomat ha sagt.
Noen advarer likevel om at hun tar visse politiske risikoer. Med tanke pÄ at (blant annet) Bridgetown-initiativet utfordrer status quo for internasjonal finans, mÄ Mottley nÞye planlegge sine neste skritt.
Det kan vÊre risikabelt Ä prÞve Ä oppgradere og forbedre eksisterende systemer. Da kan man lett trÄkke pÄ tÊrne og Ä irritere minst ett av de fem faste medlemmene av SikkerhetsrÄdet, som har et siste ord om utvelgelsesprosessen.
Andre mulige kandidater
Mottley er ikke den eneste kandidaten som blir nevnt i gangene i FN-bygg rundt om i verden, selv om hun kanskje er den mest populĂŠre, ifĂžlge PassBlue.
Dette inkluderer den tidligere colombianske presidenten Juan Manuel Santos (og ryktene gĂ„r allerede om at kampanjen hans er godt i gang), argentinske Rafael Grossi, som nĂ„ er generaldirektĂžren for Det internasjonale atomenergibyrĂ„et, Alicia BĂĄrcena, som for tiden er Mexicos utenriksminister, Rebeca Grynspan fra Costa Rica som er generalsekretĂŠr for FNs konferanse om handel og utvikling (UNCTAD, og MarĂa Fernanda Espinosa GarcĂ©s fra Ecuador, som var en av de fĂžrste kvinnelige presidentene av FNs generalforsamling i 2018 til 2019.
Mange stÄr fast ved at en regional rotasjon av generalsekretÊrer er lite konsekvent anvendt tradisjon i FN og ikke basert pÄ meritt. Men den latinamerikanske og karibiske blokken er fast i sin overbevisning om at 2026 er «deres tur».
NĂ„r det er sagt, den Ăžsteuropeiske landgruppen, som fĂžler de gikk glipp av muligheten forrige gang, er dypt uenig. I 2016 var tre av de fem «toppkandidatene» fra Ăst-Europa: Vuk JeremiÄ (fra Serbia), Danilo TĂŒrk (fra Slovenia) og Irina Bokova (fra Bulgaria). Bokova var den eneste kvinnen som endte pĂ„ topp-fem listen etter flere avstemninger, og mange sĂ„ pĂ„ henne som den sterkeste Ăžsteuropeiske kandidaten i forrige runde. Men, til slutt ble det jo ikke slik, og Guterres tok over.
Selv om det er umulig Ä synse fremtiden, blir de neste Ärene fremover spennende. Og her er det bare Ä fÞlge nÞye med pÄ mulige kandidater, og om de virker populÊre eller ei.